Svetovno amatersko prvenstvo 2014

Prišel je konec avgusta in že je bil tukaj vrhunec sezone 2014… Svetovno kolesarsko prvensto, kater je bil cilj marsikaterega kolesarja. Kolesarji so se morali za nastop na prvenstvu kvalificirati na eni od prireditev, katera spada v sklop UWCT-a (Uci World Cycling Tour). Nam najbližja prireditev, kjer smo se lahko kvalificirali je bila junija maraton Franja. Svetovno prvenstvo je letos gostila Ljubljana, in škoda bi bilo da se ga nebi udeležili, saj je vprašanje če bo še kdaj tako blizu nas.
Dogajanje se je začelo že v sredo 27. avgusta, ko so si lahko kronometristi ogledali traso kronometra.
V četrtek ob 10:30 se je na progo podal prvi kronometrist. Trasa kronometra je bila dolga 18,6 kilometra in enako kot na Franji. Na kronometru ni nastopil nobeden naš član.
V petek je bila na sporedu tekma štafet, ki je potekala v samem središču prestolnice. Start in cilj je bil na Kongresnem trgu, krog pa je bil dolg 2,2 km. Ekipo so sestavljali štirje kolesarji, kjer je morala biti ena ženska, eden kolesar nad 40 let in eden nad 50 let. Četrti član ekipe je bil lahko poljubnega spola in starosti. Vsak kolesar je prevozil tri kroge, na kar je lahko štartal naslednji iz ekipe. Iz našega kluba je v štafeti nastopil Uroš Brinc, kateri je sicer zastopal reprezentanco. Bil je član ekipe Slovenija 3-Intersport, katera je zasedla osmo mesto s časom 0:32:31.6. Po dirki štafet je sledilo slavnostno odprtje prvenstva ter podelitve medalj najboljšim trem ekipam štafet, ter najboljšim iz kronometra, kateri je bil dan prej.
V soboto je bil prost dan, nakar je v nedeljo prišel dan D. Ob deveti uri so kolesarji štartali na 156 kilometrov dolgo preizkušnjo. Trasa je bila enaka kot na maratonu Franja, le da se je tukaj čas začel meriti že iz BTC-ja. Start je bil izveden po kategorijah z pet minutnih presledkih. Naš klub so zastopali Mario Sajko, Matic Zajc, Gorazd Težak in Dragan Kozina. Uroš Brinc je zastopal reprezentanco. Vsi kolesarji so dosegli odlične rezultate in bili nad prvenstvom navdušeni, saj je bilo res enkratno vzdušje in enkratna dirka. Iz srca se zahvaljujemo ekipi na Kladju, katera je poskrbela da so naši člani in člani reprezentance Slovenije dobili svežo vodo v bidonih. Ekipo podajalcev pa so sestavljali predsednik Borut Brinc, Anton Prosenik, Katarina Plut in Aleksander Lazukin. Zahvala gre tudi vsem navijačem ob progi in na cilju.

Rezultati:

od 19-34 let                                      od 35-39 let                                  od 50-54 let

24. Uroš Brinc   3:44:02.42         63. Gorazd Težak 3:58:43.9       109. Dragan Kozina 4:21:09.4
91. Mario Sajko  3:52:55.6
93. Matic Zajc     3:52:56.3

20140831_083212